Kýta z divočáka protýkaná česnekem a slaninou

18.11.2016 23:13

Suroviny:

1,5 kg kýty z divočáka

2 lžíce sádla

1 palice česneku

2 cibule

70 g uzené slaniny

1 l masového vývaru

100 ml červeného vína

hrubě mletý černý pepř

sůl

 

Postup:

Maso důkladně odblaníme, omyjeme, osušíme a hustě protkneme na klínky nakrájenou slaninou a oloupanými stroužky česneku. Osolíme a opepříme. V pekáči rozehřejeme sádlo a připravenou kýtu v něm ze všech stran opečeme. Podlijeme vývarem, přidáme na čtvrtiny nakrájené cibule a asi 1 - 2 hodiny pod poklicí dusíme. Podle potřeby maso obracíme a podléváme vývarem či vodou. Když je maso téměř měkké, přilijeme víno a bez poklice vložíme do vyhřáté trouby a upečeme do červena. Během pečení maso obracíme, aby se stejnoměrně zabarvilo ze všech stran. Měkké nakrájíme na plátky, přelijeme různými omáčkami (šípovou, slaninovou, apod.) a podáváme. Jako příloha se podávala dušená čočka se slaninou. Výborné jsou brambory v různých úpravách, noky či knedlíky.

 

 

Celková doba přípravy cca 4 hodiny (podle stáří divočáka)

8–10 porcí

 

Od chvíle, kdy si člověk upekl ulovenou zvěřinu nad ohněm a seznámil se s její pikantní vůní i chutí, propadl jejímu kouzlu a stala se součástí jeho jídelníčku.

Přitažlivost si zvěřina zachovala i dnes a její typická vůně a chuť jí stále zajišťují čestné místo mezi oblíbenými svátečními jídly.

Chutnost a přitažlivost zvěřiny byla v průběhu doby a vývoje zvyšována přidáváním bylinek a koření a novými způsoby tepelného zpracování vařením, dušením, smažením i uzením, takže se stávala žádaným chodem a ozdobou tabulí. Její úprava byla a dodnes je vizitkou mistrů kuchařů.