Kynuté těsto vhodné pro přípravu sladkých i slaných koláčů a jiných dobrot

04.08.2017 18:32

Suroviny:

1 hrnek bílého jogurtu

½ hrnku oleje

10 g sušeného droždí

1 lžička soli

1 lžíce cukru

3 hrnky hladké mouky

(množství cukru a soli lze měnit podle toho, jestli budeme připravovat sladké či slané pečivo)

 

Postup:

Jogurt smícháme s olejem, přidáme sůl a cukr.

Postupně přidáváme do mouky, promíchané s droždím. Na teplém místě necháme cca 30 minut odpočívat. 

Z tohoto těsta lze připravit pizzu (uvedené množství stačí na celý plech), rozmanité sladké koláčky, buchtičky, rohlíčky, vše s různými náplněmi. Těsto je vláčné a fantasticky se s ním pracuje.

 

Celková doba přípravy cca 2 hodiny (včetně kynutí)

1 velká pizza, 6 – 8 středně velkých koláčů apod.

 

 

Slíbila jsem před dvěma týdny pizzu „po česku“. Já osobně mám nejraději takovou, které říkáme „co dům dal“. Jak název napovídá, při její přípravě uplatníme suroviny, které máme v lednici a ve spíži, vhodných najdeme jistě dost. V žádném případě by na pizze neměla chybět drcená rajčata či rajčatový protlak. Nikdy tyto suroviny nenahrazujeme kečupem. Na druhou stranu, proti gustu žádný dišputát, jak se říká. Kořenit bychom měli oreganem a chybět by neměl ani sýr. Ale jak už jsme řekla, vycházejme z chutí a možností každého z nás. Na pravou italskou pizzu si můžeme leckdy zajít k profesionálům. Jejich pizzu můžeme potom porovnat s tou naší a věřím, že obstojíme.

 

 

Kvalitu tohoto těsta ocení každý. Nejenom, že jde o báječné těsto, které se vždycky povede, ale jeho příprava je tak snadná, že zdomácní téměř v každé rodině. Navíc je velice variabilní. Stačí si zapamatovat pár uvedených surovin a náš jídelníček je rázem obohacen o spoustu rozmanitých pokrmů. Stačí jen zapojit fantazii.