Kynuté bulky s tymiánem

13.01.2017 22:07

Suroviny:

500 g hladké mouky

250 ml mléka

1 ½ balíčku sušeného droždí

1 lžička cukru

2 vejce

150 ml rostlinného oleje

 200 g uzeného sýra 200 g uzeného masa

2 snítky tymiánu

sůl

1 vejce na potření

2 polévkové lžíce nastrouhaného uzeného sýra na posypání

 

Postup:

Do mísy prosejeme mouku, osolíme, přidáme sušené droždí, cukr a vše promícháme. Do teplého mléka rozkvedláme vejce a spolu s olejem zaděláme měkké hladké těsto, které necháme dobře vykynout. Pak do něho postupně zapracujeme na drobné kostičky nakrájený sýr a maso a lístky tymiánu. 

Těsto rozdělíme na cca 20 kousků, ze kterých vypracujeme malé bochánky, které přendáme na plechy vyložené pečivem papírem a necháme kynout ještě 30 minut. Pak bulky potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme strouhaným sýrem a pečeme dozlatova při 200°C asi 25 minut.

 

Celková doba přípravy cca 2 hodiny

20 ks

 

Tyto „vylepšené rozpeky“ jsou vhodné jako dobré „zakousnutí“ k vínu či pivu, ale také jako příloha k luštěninám, dušené zelenině či jednoduchým omáčkám.

Výborně chutnají jak teplé, tak studené.

Doporučuji jako výtečnou přílohu k polévkám nebo ke klasické bílé kávě.