Kynutá bábovka s mákem a s rybízovým džemem

24.10.2013 20:25

Suroviny na těsto:                                  

250 g hladké mouky 

250 g polohrubé mouky                                                           

40 g droždí

60 g másla

 80 g moučkového cukru

2 vejce

200 ml vlažného mléka

vanilkový cukr

trochu rumu

pomerančová kůra

citrónová kůra

sůl

máslo na vymazání formy

Suroviny na náplň:

350 g mletého máku

150 g cukru

150 g rybízového džemu

2 vejce

1 dl rybízového sirupu nebo džusu

100 g sladké strouhanky (z dětských piškotů nebo keksů)

trochu griotky

 

Postup:

Mouku prosejeme do mísy, přidáme cukr, sůl, nastrouhanou citrónovou a pomerančovou kůru, vanilkový cukr a sypké suroviny promícháme. Do vlažného mléka dáme lžičku cukru, rozdrobené droždí a necháme vzejít kvásek. Máslo rozehřejeme a do vlahého přidáme rum, vejce a směs dobře našleháme. Touto směsí spolu se vzešlým kváskem zaděláme těsto, které dobře propracujeme. Dobře prodělané těsto se nechytá mísy ani vařečky. Mísu neprodyšně přikryjeme mikrotenovou folií a necháme nakynout při pokojové teplotě. Vykynuté těsto rozválíme a do ¾ potřeme náplní. Pevně zavineme a vložíme do máslem vymazané bábovkové formy. Těsto propícháme jehlou a necháme ještě chvíli kynout. Pečeme cca 50 minut při 180°C.  Upečenou bábovku necháme trochu prochladnout a potom ji vyklopíme a pocukrujeme.

Příprava náplně:

Rybízový džem naředíme sirupem nebo džusem, vmícháme vejce, cukr, mletý mák a griotku. Takto připravenou náplní namažeme plát těsta a posypeme sladkými drobečky. Teplota nádivky by měla být stejná jako teplota těsta.

 

Celková doba přípravy cca 3 hodiny včetně doby potřebné ke kynutí těsta