Kuře nadivoko

12.07.2012 22:34

 

Suroviny:

 

4 plátky kuřecích prsíček po cca 120 g

1 větší cibule

1 polévková lžíce oleje

2 kávové lžičky bramborového škrobu (solamyl)

1 malá plechovka sterilovaných žampiónů

2 bobkové listy

4 kuličky nového koření

4 kuličky celého pepře

2 jalovčinky

snítka tymiánu nebo ½ kávové lžičky sušeného

1 kelímek (200 ml) šlehačky

4 polévkové lžíce brusinkové marmelády 

sůl

olej na opékání

 

Postup:

 

Kuřecí maso otřeme vlhkým ubrouskem, trochu ho naklepeme a nakrájíme

přes vlákno na nudličky silné asi 1 cm. Dáme ho do mísy, osolíme, pokapeme olejem, přidáme všechno koření, na kolečka nakrájenou cibuli, škrob, dobře promícháme a dáme na 1 hodinu do chladničky, aby se maso proleželo. Potom na pánvi rozehřejeme olej a připravené maso v něm opečeme. Během opékání ho mícháme, aby se propeklo ze všech stran. Asi po pěti minutách přidáme na plátky nakrájené sterilované žampióny a společně podusíme asi pět minut. Potom zalijeme šlehačkou a velmi krátce, asi dvě minuty, povaříme. Na závěr přidáme brusinkovou marmeládu, promícháme a již nevaříme.

S přílohou si v tomto případě nelamte hlavu. Ke kuřeti nadivoko nejlépe chutná dušená rýže.

 

Celková doba přípravy l5 minut + 1 hodina na uležení masa

4 porce