Kuře na smetaně z ruské kuchyně

09.05.2013 18:14

 

Suroviny:

kuře o hmotnosti cca 1 kg

100 g másla

250 ml kysané smetany

200 ml drůbežího vývaru

1 cibule

trochu strouhaného tvrdého chleba

mletý pepř

mletý zázvor

muškátový oříšek

sůl

 

2 kyselé okurky na obložení

 

Postup:

Očištěné, omyté a osušené kuře pomalu opékáme v rozpuštěném másle ze všech stran. Když je napůl měkké, rozčtvrtíme ho, osolíme, podle chuti přidáme muškátový oříšek, zázvor a pepř a znovu opékáme. Když je kůže opečena téměř dozlatova, přidáme najemno nakrájenou cibuli. Jakmile zesklovatí, zalijeme kuře smetanou a kuřecím vývarem, přidáme strouhaný chléb a dusíme ještě asi 20 minut. Měkké kuře vyjmeme, omáčku přecedíme a podáváme obložené plátky kyselé okurky.

Vhodnou přílohou jsou žemlové knedlíky, noky nebo těstoviny.

 

Celková doba přípravy je cca 1 ½ hodiny

4 porce