Krůtí prsa po francouzsku

25.09.2013 17:14

Suroviny:

1,30 kg krůtích prsou vcelku

1 PL hladké dijonské hořčice

1 PL hrubě mleté dijonské hořčice

1 dl suchého bílého vína

30 g másla

½ dl oleje

3 dl sladké smetany

2 křehká jablka

2 dobře uyzrálé hrušky

1 PL vegety nebo koření podobného typu

mletý pepř, sůl

 

Postup:

Obě hořčice smícháme a potřeme jimi očištěné a vlhkým hadříkem otřené maso. V chladničce ho necháme minimálně 2 hodiny proležet.

V kastrolu rozpálíme olej a maso, které jsme po proležení osolili a opepřili, v něm ze všech stran opečeme. Podlijeme vodou a v troubě pečeme nepřikryté cca 90 minut. Během pečení maso obracíme a podléváme vodou, ke konci vínem. Měkké maso odložíme na teplé místo.

Jablka i hrušky oloupeme, odstraníme jádřince a nakrájíme je na tenké plátky. V kastrolu rozehřejeme máslo a plátky ovoce krátce podusíme.  Poté zalijeme smetanou, přidáme zbytek hořčice, šťávu z pečeně, ochutíme vegetou a povaříme 5 – 10 minut.

Maso nakrájíme na plátky a přelijeme omáčkou a obložíme plátky ovoce.

Vhodnou přílohou jsou vařené široké nudle, nejlépe domácí.

 

Poznámka:

Zdá-li se nám omáčka příliš řídká, můžeme ji zahustit lžičkou škrobu, rozmíchaného v troše vody.

 

Celková doba přípravy cca 2 hodiny + doba potřebná k proležení masa.

6 porcí