Křenová omáčka s mandlemi

10.01.2013 09:08

 

Suroviny:

Na omáčku:

3 lžíce másla

3 lžíce hladké mouky

4dl silného masového vývaru

40g loupaných mandlí

250 ml smetany

cukr

citrónová šťáva

nastrouhaný křen

sůl

 

400-500g uzené vepřové krkovice

 

Postup:

V kastrolu rozpustíme máslo, přidáme mouku a připravíme světlou jíšku, kterou za stálého míchání zalijeme studeným vývarem. Osolíme, náležitě promícháme a povaříme zuhruba 20 minut, dokud omáčka náležitě neshoustne. Poté zalijeme smetanou, podle chuti osladíme, osolíme, podle chuti přidáme citrónovou šťávu a najemno nastrouhaný křen a do růžova oparažené mandle, předem nakrájené na jemné plátky nebo nudličky. Přivedeme k varu, ale dale již nevaříme. Na talíř položíme porce prohřátého uzeného masa a přelijeme připravenou křenovo-mandlovou omáčkou.

 

Vhodná příloha: bramborové knedlíky, houskové nebo kynuté knedlíky, noky

 

Doba přípravy : 10 minut

Doba vaření : 25 minut

4 porce

 

Dobrá omáčka je vizitkou každého kuchaře. Většina z nich má své speciality a tajné fígle, díky kterým dodá té své omáčce charakteristickou chuť. Recepty na základní „omáčkovou klasiku“ zůstávají stálicemi na kuchařském nebi. Mezi tyto stálice patří právě křenová omáčka.