Křehké placky, Višňový likér

10.10.2013 02:43

Suroviny:

 

300 g hladké mouky

125 g másla

125 ml mléka

1 lžička kypřícího prášku

sůl

Postup:

Mouku osolíme, přidáme rozehřáté máslo, vlažné mléko a zaděláme tuhé těsto, které necháme 15 minut odpočinout. Potom těsto rozdělíme na cca 12 stejných dílů, z kterých vytvoříme placičky. Přeneseme je na suchý plech, každou propícháme vidličkou a v předehřáté troubě upečeme.

Křehké placky se podávají s bílou kávou. Velmi dobře chutnají teplé i studené.

Celková doba přípravy cca 1 hodina

12 ks

 

Višňový likér

Suroviny:

1,5 kg višní

1 l vody

1 kg pískového cukru

1 l pálenky (nejlépe slivovice)

Postup:

Omyté višně necháme volně na vzduchu oschnout. Poté je vložíme do 3litrové lahve a postupně prosypáváme cukrem. Zalijeme pálenkou a vodou, dobře láhev uzavřeme a po dobu 40 dnů ji vystavujeme slunci. Nejlepší je umístit láhev za okno. Po uplynutí této doby likér přefiltrujeme a nalijeme do menších lahví, dobře uzavřeme a uložíme do temna.