Královská vejce

19.04.2014 10:20

Suroviny:

 

8 vajec uvařených natvrdo

100 g másla

30 g hladké mouky

cca ½ l mléka

1 dl sladké smetany

1 citrón

150 g rýže

20 g nastrouhaného parmezánu

1 PL vegety nebo podobného koření

mletý pepř

sůl

petrželka

máslo na vymazání zapékací mísy

 

Postup:

 

Z 50 g másla (polovina uvedeného množství) a mouky připravíme světlou jíšku, kterou pomalu zaléváme studeným mlékem a stále mícháme.  Provaříme asi 10 minut. Poté přidáme smetanu, vegetu, mletý pepř, ochutíme citrónovou kůrou a šťávou a za stálého míchání necháme přejít varem. Podle chuti osolíme.

Na druhé polovině másla opražíme vypranou a dobře okapanou rýži. Zalijeme asi 3 dl vody, osolíme a pod poklicí uvaříme do měkka. Rýže však nesmí být rozvařená! Do rýže zamícháme najemno nakrájenou petrželku.

Zapékací misku dobře vymažeme máslem. Na její dno rozprostřeme připravenou rýži, na její povrch poklademe půlky vařených vajec, řeznou plochou dolů, stejnoměrně zalijeme bešamelem a celý povrch posypeme strouhaným parmezánem. V horké troubě zapékáme cca 15 minut při 220°C.

Podáváme jako předkrm nebo hlavní pokrm, vždy doplněné čerstvou zeleninou nebo zeleninovými saláty.

 

 

Celková doba přípravy cca 50 minut

cca 4 porce