Kotlety orange

07.04.2011 21:41

 Suroviny

4 vepřové kotlety s kostí po cca 170 g

40 g sádla

1 polévková lžíce hladké mouky

worcesterská omáčka

šťáva z ½ pomeranče

mletý pepř

sůl

4 plátky z dobře omytého pomeranče

1 kávová lžička másla

1 kávová lžička krystalového cukru

cca 5 ml brandy nebo jiné jemné pálenky

 

Postup:

 

Kotlety naklepeme, od kosti do poloviny uvolníme - nařízneme, aby se dobře propekly, opepříme a lehce poprášíme moukou. V rozpáleném sádle je z každé strany asi 3 minuty opečeme. Hotové odložíme na zahřátou mísu, výpek podlijeme šťávou z ½ pomeranče, ochutíme worcesterskou omáčkou, krátce povaříme a touto šťávou přelijeme kotlety.

Z dobře omytého pomeranče přespříč nakrájíme 4 plátky a každý  posypeme malým množstvím cukru. Na pánvi rozehřejeme 1 lžičku másla a plátky pomeranče na něm krátce podusíme. Do šťávy k podušeným pomerančům přidáme cca 5 ml brandy nebo pálenky. Takto připravenými plátky pomeranče obložíme opečené maso a přelijeme je vzniklou šťávou.

 

Příloha: dušená rýže, vařené, pečené nebo smažené brambory, kompoty

 

Pro 4 osoby

Doba přípravy: 15 minut

Doba vaření: 20 minut

 

Slovo na závěr:

Nebojte se této trochu neobvyklé kombinace vepřového masa a pomeranče. Výsledek je vynikající. Je to jídlo hodné svátečnějších  příležitostí. Na druhé straně by nám však mohlo obyčejný všední den proměnit na den nevšední.