Košíčky s ovocem a želatinou

21.08.2013 20:25

Suroviny:

Na těsto:

250 g hladké mouky

150 g másla nebo rostlinného tuku

50 g moučkového cukru

2 vejce

½ kypřícího prášku do pečiva

Na krém:

500 ml mléka

2 žloutky

120 g cukru

2 plné polévkové lžíce bramborového škrobu nebo vanilkového pudingu

1 polévková lžíce hladké mouky

250 g másla

rum

čerstvé nebo kompotované ovoce

1 balíček instantní želatiny

250 ml šlehačky

 

Postup:

Z mouky, do které jsme promíchali kypřící prášek, tuku, cukru a vajec vypracujeme těsto, které zabalíme do mikrotenové fólie a v chladničce ho necháme asi 1 hodinu ztuhnout.

Do formiček na košíčky vtlačíme vždy malý kousek těsta tak, aby těsto pokrývalo celou vnitřní plochu formičky. Košíčky pečeme ve středně vyhřáté troubě při 170°C do růžového zabarvení. Upečené vyklopíme a po vychladnutí je naplníme krémem a vkusně ozdobíme kousky ovoce, které potřeme želatinou, připravenou podle návodu na sáčku. Takto upravené ovoce bude krásně lesklé. Košíčky necháme v chladu alespoň jednu hodinu proležet. Před podávání ozdobíme ušlehanou šlehačkou.

Příprava krému:

Do studeného mléka dobře rozkvedláme bramborový škrob nebo puding, mouku, žloutky a 2 lžíce cukru. Za stálého míchání uvaříme kaši, kterou necháme vychladnout. Aby se nevytvořil škraloup, povrch posypeme moučkovým cukrem. Změklé máslo utřeme do pěny se zbylým cukrem a postupně vešleháme dokonale studenou kaši a podle chuti rum.

 

Celková doba přípravy cca 2 ½ hodiny

25 – 50 ks (podle velikosti formiček)