Konfitovaná husí nebo kachní stehna

25.04.2013 07:38

 

Suroviny:

4 ks husích nebo kachních stehen

cca 500 g sádla (husí, kachní nebo vepřové)

3 stroužky česneku

3 snítky čerstvého tymiánu

sůl

 

Postup:

Očištěná husí nebo kachní stehna osolíme, potřeme utřeným česnekem, dáme do skleněné nebo porcelánové misky, proložíme tymiánem a přiklopené necháme 24 hodin v chladu proležet.

Potom stehna naskládáme do kastrolu nebo pekáče, mírně podlijeme teplou vodou a zalijeme rozpuštěným sádlem. Přiklopíme dobře těsnící poklicí, vložíme do mírně vyhřáté trouby a při 80°C pečme či dusíme alespoň 4 – 5 hodin. Potom slijeme většinu sádla, necháme jen výpek a trochu podlijeme vývarem nebo vodou a při 180 °C necháme porce drůbeže zbarvit dozlatova.

 

Podáváme s dušeným kyselým nebo hlávkovým zelím nebo se špenátem.

Vhodnou přílohou je žemlový, bramborový, chlupatý nebo kynutý knedlík.

 

4 porce