Koláčky Johanky

08.12.2011 23:19

Suroviny:

140 g čerstvého másla

140 g převařeného másla

140 g moučkového cukru

350 g hladké mouky

3 žloutky

citrónová kůra

2 bílky

100 g oloupaných nahrubo nasekaných mandlí

okapané višně z kompotu nebo brusinková marmeláda

vanilkový cukr

Postup:

Převařené chladné a čerstvé máslo společně utřeme do pěny, potom přidáme cukr a žloutky a znovu třeme. Po lžících přidáváme mouku a nakonec citrónovou kůru. Těsto dobře proděláme a necháme ho alespoň 1 hodinu odpočinout v chladu.  Potom z těsta tvoříme kuličky, velké asi jako vlašský ořech, v jejich středu uděláme důlek.  Potřeme je bílkem a obalíme v rozsekaných oloupaných mandlích. Klademe je na pečícím papírem vyložený plech, a ve středně vyhřáté troubě pečeme do růžova. Do důlků prochladlých koláčků dáme dobře okapané višně nebo trochu brusinkové marmelády a posypeme vanilkovým cukrem.