Koláče cukrářské

24.05.2012 15:47

 

Suroviny:

300 g hladké mouky

40 g moučkového cukru

40 g droždí

1 kypřící prášek do pečiva

60 g vlahého másla

1 žloutek

cca 150 ml mléka

sůl

 

tuk na vymazání plechu

1 vejce na potření

 

maková, povidlová, tvarohová, jablečná náplň, různé druhy ovoce, drobenka a podobně

 

Postup:

Droždí třeme s cukrem tak dlouho, až se rozpustí. Poté přidáme trochu vlažného mléka a několik lžic mouky, promícháme a kvásek necháme nakynout.

Do mísy prosejeme mouku, kterou dobře promícháme s kypřícím práškem. Přidáme vykynutý kvásek, žloutek, vlahé máslo, zbytek mléka, osolíme a vypracujeme těsto. Necháme asi 10 minut odpočinout a potom ho rozdělíme na 4 – 6 stejných dílků a z každého vypracujeme bochánek.

Na mírně pomaštěném plechu z každého prsty vytvarujeme koláče. Okraje potřeme rozšlehaným vajíčkem a zdobíme podle své fantazie. Výhodou tohoto těsta je, že nekyne a koláče z něho jsou k nepoznání od složitějších a náročnějších těst.

 

Celková doba přípravy cca 2 hodiny

4 – 6 ks

 

 

n-bo� :c0� �� bottom:.0001pt;line-height: normal'>