Koblihy
Suroviny
500 g polohrubé mouky
60 g moučkového cukru
250 ml mléka
70 g másla
3 – 4 žloutky
1 lžíce rumu
35 g droždí
sůl
250 g meruňkové marmelády
tuk na smažení (sádlo, olej, ztužený tuk)
Postup:
Ze 3 lžic vlažného mléka, droždí, 1 lžíce cukru a 2 lžic mouky připravíme kvásek, který necháme na teplém místě vykynou. Do mísy dáme cukr, žloutky, zbytek mléka a vše vyšleháme. Přidáme mouku, sůl, rum, rozpuštěné vlahé máslo, vykynutý kvásek a vypracujeme vláčné těsto. Na dobře propracovaném těstě se tvoří puchýře. Povrch posypeme moukou, přikryjeme ubrouskem a teplém místě necháme dobře vykynout. Na pomoučeném vále vyválíme z vykynutého těsta placku, ze které vykrájíme kolečka o průměru 7 – 10 cm. Na polovinu koleček dáme lžičku marmelády, přiklopíme druhým kolečkem a okraje přitiskneme k sobě. Kolečka opět formičkou okrojíme a necháme ještě asi 15 min. zkynout. Koblihy smažíme v rozpáleném tuku. Nejprve smažíme přikryté poklicí a jakmile koblihy obrátíme, druhou stranu smažíme bez poklice. Docílíme tím bílý pruh uprostřed koblihy. Hotové koblihy dáme na savý papír, aby se vsákl tuk. Ještě teplé pocukrujeme.
Celková doba přípravy 100 min.
cca 30 – 35 koblih