Klárčiny utopenci z Bohů
Suroviny:
½ - 1 kg cibule
2 kg kloboučků menších pevných hřibovitých hub
Na nálev:
1 l vody
½ l octa
150 g cukru
15 kuliček pepře
15 kuliček nového koření
2 bobkové listy
1 hřebíček
1 polévkovou lžíci soli
3 lžíce oleje
Postup:
Z uvedených surovin uvaříme nálev, do vařícího vložíme očištěné kloboučky hub a cca 10 minut povaříme. Potom houby vyjmeme a do nálevu přidáme olej a už jen necháme přejít varem. Na dno sklenic dáme vrstvu na silnější plátky nakrájené cibule, vrstvu hub, a takto střídáme, až jsou sklenice plné. Zalijeme horkým nálevem, zavíčkujeme a necháme vychladnout. Studené uložíme do lednice. Konzumovat lze za dva až tři dny.
Houbaři mají poslední dny „žně“. V některých domácnostech už nevědí, co s houbami, všechny osvědčené a oblíbené recepty již byly připraveny. Nejinak tomu bylo i v naší rodině. Minulý týden jsem měla možnost ochutnat něco jiného, takto připravené houby, a naprosto mě nadchly. Paní Klárka, od které jsem „houbové utopence“jedla, souhlasila s tím, abych se o recept této sezónní pochoutky podělila i s posluchači. Ještě jednou jí děkuji.