Kaštanové řezy

19.04.2012 16:41

 

Suroviny:

 

350 g syrových kaštanů (cca 300 g vařených a oloupaných)

8 vajec

200 g jemného krystalu

80 g sladké strouhanky (z dětských piškotů nebo z keksů)

tuk a hrubá mouka na vymazání a vysypání pekáče

200 g malinové nebo jiné pikantní zavařeniny

500 ml sladké smetany ke šlehání

120 g čokolády na vaření

 

Postup:

Kaštany na vypouklé straně nařízneme a na vlhkém plechu ve středně vyhřáté troubě pečeme cca 15 minut. Potom je oloupeme a ještě teplé protřeme sítem. Žloutky s cukrem utřeme do pěny, přidáme prolisované vychladlé kaštany, strouhanku a tuhý sníh z bílků. Vše velmi lehce promícháme a vlijeme do vymaštěného a hrubou moukou vysypaného pekáče nebo plechu s vyšším okrajem. Ve středně vyhřáté troubě pečeme cca 45 minut. Necháme trochu prochladnout a vyklopíme na mřížku. Studený korpus rozřízneme, potřeme malinovou zavařeninou, vrchní díl přiklopíme zpět a ozdobíme dotuha ušlehanou šlehačkou, do které jsme lehce vmíchali nastrouhanou čokoládu.

V chladu necháme asi 1 hodinu proležet. Potom krájíme na řezy a podáváme.

 

Celková doba přípravy cca 2 hodiny