Kapustové závitky

15.09.2017 09:55

Suroviny:

500 g mletého masa

2 cibule

70 g másla

2 stroužky česneku

200 g čerstvých hub nebo hrst sušených, předem namočených

½ l silného hovězího vývaru

1 lžíce škrobové moučky

1 kapusta o hmotnosti cca 500 g

majoránka

tymián

petrželka

mletý pepř

sůl

Na obložení:

4 rajčata

 

Postup:

V osolené vařící vodě blanšírujeme očištěnou kapustu (povaříme cca 5 - 7 minut a následně hned ochladíme ve studené vodě). Necháme ji okapat. Kapusta musí být pouze změklá, nikoliv zcela uvařená. Na másle ve větší nádobě necháme zrůžovět najemno nakrájenou cibuli. Přidáme mleté maso, koření a utřený česnek. Restujeme, dokud maso není měkké. Pak přidáme nakrájené čerstvé houby nebo sušené, předem namočené, ze kterých jsme vymačkali vodu. Osolíme, opepříme, přilijeme část hovězího vývaru a vaříme tak dlouho, až se maso dokonale váže s omáčkou, tj. cca 15 - 20 minut. Zhruba polovinu směsi dáme stranou. Z blanšírované kapusty odřízneme 6 – 8 větších listů. Ze zbytku kapusty odstraníme košťál, najemno ji posekáme a přidáme k odebranému vařenému masu a dobře promícháme.  Touto směsí naplníme kapustové listy, pevně je svineme, vložíme ke zbylé masové směsi, podlijeme zbylým vývarem, do kterého jsme rozkvedlali škrobovou moučku a povaříme cca 10 minut. 

Podáváme se šťouchanými bramborami. Do středu každého talíře dáme porci brambor, na ně položíme nadívané kapustové listy a polijeme šťávou.  Každou porci obložíme plátky rajčat.

 

Celková doba přípravy 1 - 1 ½ hodiny

4 – 6 porcí

 

Jiná úprava kapusty, než na kterou jsme většinou zvyklí. Kapusta je přínosným zdrojem živin. Obsahuje velké množství antioxidantů, vitaminy, především vitamin K, snižuje cholesterol. Dále obsahuje protirakovinné a látky a neposlední řadě je vhodná při redukční dietě. Je tedy mnoho důvodů, proč ji častěji zařazovat do našeho jídelníčku