Kapr namodro

09.12.2016 20:51

Suroviny:

1 kg porcí hladkého kapra

1 ½ l vody

200 ml octa

250 g kořenové zeleniny

1 cibule

10 kuliček pepře

1 bobkový list

10 kuliček nového koření

sůl

70 g másla

1 citrón

 

Postup:

Vodu s octem přivedeme k varu, přidáme očištěnou a nakrájenou zeleninu, cibuli, koření a povaříme asi 10 minut. Porce ryby omyjeme, osolíme a vložíme do vařícího roztoku se zeleninou. Necháme přejít var a pak vaříme velice pomalu asi 15–20 minut. Uvařené porce ryby opatrně vyjmeme a polijeme horkým máslem. Podáváme ozdobené plátky citrónu.

 

Příloha: vařené brambory, čerstvá zelenina

 

Celková doba přípravy: 50 minut

4 porce

 

Bez kapra si jen těžko dovedeme představit štědrovečerní tabuli. Před časem jsme si v této relaci připravili kapra načerno, dnešní receptem je jeho úprava namodro. Jiné barvy už si do Vánoc nevymyslíme, musíme se spokojit s těmito dvěma.

Kapří maso je velmi lahodné a navíc zdravé. Proč však nevyzkoušet jiný recept, než ten klasický, kterým je smažený kapr?

V úpravě kapra namodro vynikne jeho jemná a nezaměnitelná chuť.

Takto připravená ryba se dříve s oblibou zalévala rosolem. Bylo to nejen moc dobré, ale navíc velmi efektní. Doporučuji vyzkoušet! MK