Kapr namodro
Suroviny:
1 kg porcí hladkého kapra
1 ½ l vody
200 ml octa
250 g kořenové zeleniny
1 cibule
10 kuliček pepře
1 bobkový list
10 kuliček nového koření
sůl
70 g másla
1 citrón
Postup:
Vodu s octem přivedeme k varu, přidáme očištěnou a nakrájenou zeleninu, cibuli, koření a povaříme asi 10 minut. Porce ryby omyjeme, osolíme a vložíme do vařícího roztoku se zeleninou. Necháme přejít var a pak vaříme velice pomalu asi 15–20 minut. Uvařené porce ryby opatrně vyjmeme a polijeme horkým máslem. Podáváme ozdobené plátky citrónu.
Příloha: vařené brambory, čerstvá zelenina
Celková doba přípravy: 50 minut
4 porce
Bez kapra si jen těžko dovedeme představit štědrovečerní tabuli. Před časem jsme si v této relaci připravili kapra načerno, dnešní receptem je jeho úprava namodro. Jiné barvy už si do Vánoc nevymyslíme, musíme se spokojit s těmito dvěma.
Kapří maso je velmi lahodné a navíc zdravé. Proč však nevyzkoušet jiný recept, než ten klasický, kterým je smažený kapr?
V úpravě kapra namodro vynikne jeho jemná a nezaměnitelná chuť.
Takto připravená ryba se dříve s oblibou zalévala rosolem. Bylo to nejen moc dobré, ale navíc velmi efektní. Doporučuji vyzkoušet! MK