Kapr na černo

01.12.2011 17:43

Suroviny:

2 kg očištěného vykuchaného kapra

300 g kořenové zeleniny (mrkev, celer, petržel)

1 cibule

150 g másla

1 – 2 citróny

2 lžíce hladké mouky

2 lžíce strouhaného perníku

2 lžíce švestkových povidel

divoké koření (bobkový list, nové koření, celý pepř)

30 g rozinek

30 g oloupaných mandlí

2 dl červeného vína

50 g vypeckovaných sušených švestek

ocet podle chuti

sůl

Postup:

Očištěného, vykuchaného, opláchnutého kapra rozdělíme na dvě půlky, které nakrájíme na celkem cca 10 dílů. Porce ryby pak vložíme do osolené vařící vody, zvolna vaříme asi 12 - 14 minut. Uvařenou rybu opatrně vyjmeme z vody a odložíme. Očištěnou a opláchnutou kořenovou zeleninu a cibuli nakrájíme na plátky a osmažíme společně s částí cukru na polovině másla do světlehnědého zabarvení. Pak do zeleninového základu přidáme nastrouhanou citrónovou kůru, trochu octa, přilijeme scezený vývar z ryb a zahustíme zásmažkou připravenou z druhé části másla a hladké mouky. Dobře promícháme, přidáme strouhaný perník, divoké koření, povidla a za častého míchání zvolna vaříme nejméně hodinu. Během vaření podléváme červeným vínem. Dobře provařenou omáčku dosolíme, podle chuti přidáme cukr a citrónovou šťávu a přes síto ji propasírujeme. Na závěr do omáčky vložíme namočené rozinky a sušené švestky, nakrájené na plátky a spařené, oloupané, na nudličky nakrájené mandle. Podáváme tak, že kapra přelijeme omáčkou a jako přílohu volíme houskové knedlíky.

Celková doba přípravy cca 2 hodiny