Jidáše

29.03.2012 09:51

 

Suroviny:

150 g másla

3 – 4 žloutky

100 g moučkového cukru

750 g polohrubé mouky

cca 250 – 300 ml mléka

35 g droždí

citrónová kůra

špetka strouhaného muškátového oříšku

sůl

žloutek nebo máslo na potření

med na pokapání

 

Postup:

Do vlažného mléka přidáme lžičku cukru a rozdrobíme do něj droždí a na teplém místě necháme vykynout. Máslo s cukrem a se žloutky utřeme do pěny. Do nahřáté mísy prosejeme mouku, přidáme utřené máslo s cukrem a se žloutky, vykynutý kvásek, nastrouhanou citrónovou kůru a muškátový oříšek, osolíme a zaděláme tuhé těsto. Jeho povrch poprášíme moukou, přikryjeme ubrouskem a na teplém místě necháme vykynout. Během kynutí dvakrát těsto tzv. srazíme, tzn., že ho znovu proděláme. Tím bude pečivo ještě lepší. Vykynuté těsto přendáme na pomoučený vál, vytvoříme z něj šišku, ze které odkrajujeme stejně těžké kousky. Ty potom vyválíme na dlouhé tenké válečky, které stočíme do spirály. Přeneseme je na plech vyložený pečícím papírem a necháme je na teplém místě asi 15 minut odpočinout. Před pečením je potřeme rozehřátým máslem nebo žloutkem. Pečeme ve středně vyhřáté troubě do zlatavého zabarvení. Upečené jidáše pokapeme medem.

 

Celková doba přípravy je cca 2 ½ hodinySuroviny:

150 g másla

3 – 4 žloutky

100 g moučkového cukru

750 g polohrubé mouky

cca 250 – 300 ml mléka

35 g droždí

citrónová kůra

špetka strouhaného muškátového oříšku

sůl

žloutek nebo máslo na potření

med na pokapání

 

Postup:

Do vlažného mléka přidáme lžičku cukru a rozdrobíme do něj droždí a na teplém místě necháme vykynout. Máslo s cukrem a se žloutky utřeme do pěny. Do nahřáté mísy prosejeme mouku, přidáme utřené máslo s cukrem a se žloutky, vykynutý kvásek, nastrouhanou citrónovou kůru a muškátový oříšek, osolíme a zaděláme tuhé těsto. Jeho povrch poprášíme moukou, přikryjeme ubrouskem a na teplém místě necháme vykynout. Během kynutí dvakrát těsto tzv. srazíme, tzn., že ho znovu proděláme. Tím bude pečivo ještě lepší. Vykynuté těsto přendáme na pomoučený vál, vytvoříme z něj šišku, ze které odkrajujeme stejně těžké kousky. Ty potom vyválíme na dlouhé tenké válečky, které stočíme do spirály. Přeneseme je na plech vyložený pečícím papírem a necháme je na teplém místě asi 15 minut odpočinout. Před pečením je potřeme rozehřátým máslem nebo žloutkem. Pečeme ve středně vyhřáté troubě do zlatavého zabarvení. Upečené jidáše pokapeme medem.

 

Celková doba přípravy je cca 2 ½ hodinySuroviny: