Játrová omáčka

17.03.2011 20:19

 

Suroviny:

150 g vepřových nebo drůbežích jater

1 cibule

40 g másla

40 g hladké mouky

cca 1 litr masového vývaru (lze ho připravit i z kostky)

špetka kmínu

majoránka podle chuti

worchesterová omáčka

sůl

 

Postup:

Očištěná játra zalijeme vývarem nebo vodou, do které jsme dali jednu bujónovou kostku, nesolíme. Přidáme kmín a pod poklicí pomalým varem uvaříme do měkka. Měkká játra vyjmeme, vývar procedíme a necháme ho prochladnout.

Na másle osmahneme najemno nakrájenou cibuli, zasypeme moukou a připravíme světlou cibulovou jíšku, kterou za stálého míchání podléváme připraveným vývarem. Vzniklou omáčku osolíme, opeříme, přidáme majoránku a podle chuti worchesterovou omáčku. Uvařená játra rozemeleme na masovém strojku nebo nastrouháme. Vložíme je do omáčky a vše krátce provaříme.

 

Vhodná příloha:

Kynuté nebo houskové knedlíky, dušená rýže, event. těstoviny

 

Celková doba přípravy je cca 45 minut

4 porce