Huspenina čili sulc

13.03.2014 09:15

Suroviny:

 

500 g vepřové plece

1 vepřové koleno

3-4 vepřové nožičky

1 mrkev

1 cibule

¼ malého celeru

2 bobkové listy

10 kuliček nového koření

10 kuliček pepře

150 ml octa

  sůl

 

Postup:

Nožičky a koleno přesekneme a spolu s masem dobře omyjeme. Vložíme do vařící osolené vody a pod poklicí vaříme asi 40 minut. Potom přidáme vepřovou plec, ocet, koření, očištěnou zeleninu a vše uvaříme doměkka. Měkké maso a zeleninu vyjmeme a necháme trochu prochladnout. Maso vykostíme a spolu se zeleninou nakrájíme na drobné kostičky. Vložíme do skleněné mísy nebo tvořítka a zalijeme scezeným vývarem, z jehož povrchu jsme odstranili tuk. V chladu necháme ztuhnout.

Příloha: chléb, najemno nakrájené cibule, ocet

Obměna: Kůži z nožiček a kolena můžeme najemno umlít a přidat do směsi. Máme sice v huspenině více kolagenu, ale v tomto případě není tak čirá.

Chceme-li mít huspeninu nejen výbornou, ale i lahodící oku, potom ji můžeme ozdobit nakrájenou kyselou okurkou, natvrdo uvařenými vejci, petrželkou. Plátky okurky a vajec dáme na dno tvořítka a potom opatrně, abychom s „jedlými ornamenty“ nepohnuli, zalijeme vývarem. Ostatní postup je stejný.

 

Celková doba přípravy cca 3 hodiny

Cca 8 porcí