Hlávkové zelí na smetaně s vepřovou plecí
Suroviny:
1 hlávka zelí o hmotnosti cca 1 kg
500 g vepřové plece
1 cibule
1 menší svazek saturejky
1 lžička kmínu
1 polévková lžíce sádla
1 polévková lžíce oleje
50 g hladké mouky
1 – 2 stroužky česneku
mletý pepř, ocet, sůl
Postup:
Maso vložíme do hrnce, osolíme, zalijeme vodou a pomalu vaříme cca 15 minut. Potom přidáme na nudličky nakrájené hlávkové zelí, kmín, saturejku a vše uvaříme do měkka. Dbáme však na to, aby se zelí nerozvařilo, ale zůstalo křupavé. Měkké maso vyjmeme, saturejku odstraníme a zelí zahustíme cibulovou jíškou. Opepříme, přidáme utřený česnek, ochutíme octem a dobře provaříme. Nakonec vmícháme kysanou smetanu. Podáváme obložené plátky vařeného plecka. Vhodnou přílohou jsou vařené brambory.
Celková doba přípravy cca 1 ½ hodiny
4 – 6 porcí
Hlávkové zelí, které je příbuzné s kapustou, známe především v dušené úpravě. Především spolu s knedlíky jako přílohu k pečenému vepřovému masu. Dnešní recept nabízí úplně odlišnou úpravu, šetrnou a poměrně rychlou. Věřím, že bude vítanou změnou v našem jídelníčku. Hlávkové zelí je totiž zásobárnou vitamínů a minerálních látek. Samozřejmě je též výchozí surovinou při přípravě zelí kysaného.