Grilovaná vepřová žebírka v ostré marinádě

21.06.2012 11:03

Suroviny: 

800g masitých vepřových žebírek

Na marinádu: 

1/2 litru světlého piva

2 lžíce hnědého přírodního cukru

1 lžička soli 

š´táva a kůra z jedné limetky 

1 lžička drceného koriandru 

1 - 2 feferonky 

 

Postup: 

Do skleněné nebo porcelánové mísy nalijeme pivo, přidáme cukr, sůl, šťávu a kůru z dobře omyté limetky, drcený koriandr a na drobné kostičky nakrájené feferonky. Vše dobře promícháme. Do marinády vlžíme omytá a na porce připravená žebírka. V chladu necháme několik hodin proležet. Potom položíme žebírka na rošt grilu, který jsme před tím dobře roztopili. Dbáme na to, abychom maso opékali pouze nad žhavými uhlíky, nikoli nad plamenem!. Opékáme pomalu, z každé strany cca 10-15 minut, podle síly masa a doby marinování. Během pečení potíráme žebírka zbylou marinádou. Kdo přípravu masa na grilu z jakéhokoliv důvodu nesmí nebo tuto přípravu masa nemá rád, může si takto připravené maso opékat na pánvi. V tomto případě pak před koncem pečení zbylou marinádu nalijeme k masu a necháme vysmahnout. 

Vhodnou příloha: chléb. 

Celková doba přípravy: 45 minut (bez merinování).