Francouzský cibulový koláč

04.07.2013 22:27

Suroviny:

 

Na těsto:

200 g hladké mouky

5 lžic vody

100 g másla

sůl

 

Na nádivku:

1kg cibule šalotky (může být i více)

3 lžíce másla

250 ml 30% smetany

4 vejce

muškátový oříšek

mletý pepř

120 g strouhaného sýra typu ementál

sůl

 

Postup:

Z mouky, soli, vody a másla vypracujeme těsto. Dobře prohnětené necháme v chladničce odpočinout. Mezi tím oloupeme šalotku a nakrájíme ji na tenké lístky. Máslo rozpustíme a podusíme na něm nakrájenou cibuli. Plech nebo pekáč vymastíme a vysypeme hrubou moukou. Těsto vyválíme a přeneseme na plech, několikrát ho propícháme vidličkou. Podušenou cibuli rozložíme na těsto, zalijeme smetanou, do které jsme rozkvedlali vejce, koření a sůl. Povrch posypeme nastrouhaným sýrem. Pečeme cca 45 minut při 200°C. Teplý koláč nakrájíme na porce a podáváme se zeleninovými saláty.

Cibulový koláč je vhodný jako teplý předkrm nebo lahodná večeře. Výborně se hodí jako pochoutka k vínu či pivu.

 

Celková doba přípravy cca 2 hodiny

1 ks