Fit salát

05.01.2012 09:48

 

Suroviny:

2 zralá avokáda

1 červený nebo růžový grep

1 ledový hlávkový salát

šťáva z jednoho citrónu

šťáva z ½ grepu

šťáva z ½ pomeranče

špetka cukru

2 polévkové lžíce olivového panenského oleje

1 polévková lžíce vinného octa

mletý pepř, sůl

 

Postup:

Oprané a okapané listu salátu nakrájíme nebo ještě lépe natrháme na menší kousky. Grep oloupeme, rozdělíme na dílky a sloupneme z nich blanku, zůstane jen dužina, kterou nakrájíme na kousky. Pracujeme nad hlubokým talířem, do kterého zachytáváme kapající grepovou šťávu. Avokáda oloupeme, odstraníme pecku a nakrájíme je na tenké plátky. Aby neztmavly, namáčí se v grepové šťávě.

Nálev připravíme z citrónové, pomerančové a grepové šťávy, cukru, soli, oleje a vinného octa. Ve větší míse nejprve přelijeme nálevem salát, který rozdělíme na talíře nebo misky. Nakrájené avokádo a grep na chvíli ponoříme do nálevu potom je dekorativně rozložíme na salát a přelijeme zbylým nálevem. Podáváme vychlazené.

Doba přípravy: 20 minut

4 porce