Fazolové lusky se škvarky a smetanou

23.08.2012 17:56

 

Suroviny:

½ kg čerstvých fazolových lusků

sůl

100 g škvarků

Na zálivku:

¼ l zakysané smetany

špetka cukru

citrónová šťáva

1 lžíce rozsekaného kopru

sůl

 

Postup:

Očištěné a vláken zbavené lusky překrájíme na stejně dlouhé asi 4 cm dlouhé kousky, vložíme je do osolené vařící vody a uvaříme do měkka. Poté je scedíme a necháme okapat. Ještě teplé fazolky urovnáme na mísu a přelijeme smetanovou zálivkou a posypeme teplými škvarky.

Příprava zálivky:

Smetanu rozmícháme s cukrem, solí, citrónovou šťávou a najemno nasekaným koprem.

 

Takto upravené fazolové lusky podáváme s vařenými brambory jako hlavní chod nebo s pečivem jako lehkou večeři, či jako přílohu k vařeným či pečeným masům, drůbeži i rybám.

 

Celková doba přípravy cca 35 minut

2 – 4 porce