Falešná rybí polévka
Suroviny:
1 ½ l zeleninového vývaru
200 g kořenové zeleniny (mrkev, celer, petržel)
¼ menšího pórku
cca 70 g másla
5 – 6 lžic pšeničné krupice
5 – 6 lžic řidší máslové jíšky
muškátový oříšek, bílý mletý pepř
sůl
osmažené kostičky z bílého pečiva
petrželka
Postup:
Oloupanou, omytou a osušenou kořenovou zeleninu nahrubo nastrouháme, pórek nakrájíme na drobné nudličky a vše osmažíme na části másla. Zalijeme vývarem, osolíme a povaříme. Mezitím si do růžova nasucho opražíme krupici. Když zrůžoví, odstavíme ji z tepelného zdroje, zalijeme ji trochou vývaru, aby nabobtnala a pro chuť a vůni přidáme kousek čerstvého másla.
Když je zelenina v polévce měkká, ale nikoliv rozvařená, zahustíme řídkou máslovou jíškou, ochutíme mletým bílým pepřem a špetkou nastrouhaného muškátového oříšku, přidáme připravenou krupici a krátce povaříme.
Polévku podáváme s osmaženými kostičkami z bílého pečiva a posypanou petrželkou.
Celková doba přípravy cca 30 minut
6 porcí
Ne všichni mají rádi rybí polévku. Proto je možné připravit takovou polévku, které vypadá a podobně chutná jako polévka rybí. Jen ryba a rybí vývar v ní chybí. Pro inspiraci dnes předkládám jeden osvědčený recept, na kterém si můžeme pochutnat jak ve dnech svátečních, tak dnech všedních.