Drůbeží krokety

10.05.2012 19:47

 

 

vařené maso ze slepice střední velikosti

40 g másla

40 g hladké mouky

3 žampióny

250 ml mléka

250 ml drůbežího vývaru

1 lžička citrónové šťávy

 muškátový oříšek

sůl

Na obalení: hladká mouka, 2-3 vejce, strouhanka

Na smažení: sádlo nebo olej

 

Vykostěné a kůže zbavené slepičí maso 2-3x umeleme na masovém strojku. Z másla a mouky připravíme světlou jíšku, kterou za stálého míchání podléváme chladným vývarem, vznikne nám hustý bešamel. Osolíme, okořeníme muškátovým oříškem, přidáme citrónovou šťávu a povaříme 10 minut. Pak přilijeme mléko a ještě chvíli vaříme. Do provařeného bešamelu přidáme umleté maso a na plátky nakrájené žampióny. Promícháme a necháme chvilku stát. Na větší prkénko dáme pečící papír, na něj namažeme rovnoměrně připravenou hmotu, uhladíme a přikryjeme druhým papírem. Necháme v chladu dokonale ztuhnout. Potom sloupneme vrchní papír a hmotu nakrájíme na obdélníky ne jiné tvary, které obalíme v mouce, rozšlehaném vejci a strouhance. Smažíme pozvolna v rozpáleném tuku do světle hnědého zabarvení.

Příloha: vařené brambory, bramborová kaše, tatarská omáčka, dušená nebo čerstvá zelenina

 

4 – 6 porcí