Dort Pavlova

03.01.2013 21:38

 

 

Suroviny:

4 bílky

375 g krystalového cukru

špetka soli

1 vanilkový cukr

1 lžička vinného octa

1 lžíce kukuřičného škrobu (Maizena)

500 ml smetany ke šlehání

jahody, maliny, kivi,…

 

Postup:

Z bílků se solí ušleháme tuhý, ale měkký sníh, do kterého postupně zašleháváme krystalový a vanilkový cukr, ocet a kukuřičný škrob. Na pečící papír si nakreslíme kruh o průměru cca 23 cm. Do vyznačeného kruhu naneseme sněhovou hmotu a stěrkou rovnoměrně rozetřeme. Troubu zahřejeme na 150°C, vložíme plech se sněhovou hmotou a pečeme zprvu 15 minut, potom snížíme teplotu na 100°C a pečeme - sušíme další hodinu. Pak troubu vypneme a korpus necháme v troubě vychladnout. Studený ozdobíme šlehačkou a ovocem. V zimním období můžeme použít ovoce mražené nebo kompotované.

 

Doba přípravy: 10 minut

Doba pečení:  2 hodiny

1 ks

 

 

Tento dort dostal jméno po ruské primabalerině Anně Matjejevně Pavlově.

Kdo bělostný moučník, který svou texturou navozuje pocit lehkosti a vzdušnosti, připravil úplně poprvé, není známo. O původ receptu se dodnes Austrálie pře s Novým Zélandem. Obě země totiž nadýchaný dezert považují za poklad své národní gastronomie.V Austrálii lze koupit korpus jako polotovar, krásně a bezpečně zabalený, což svědčí o tom, jak je zde tento dort populární.