Čripnja

29.09.2016 20:16

Čripnja

 

Suroviny:

2 telecí nebo vepřová kolena

2 lžíce oleje

1 lžíce sádla

2 cibule

4 velká vyzrálá rajčata

3 masité papriky

1 feferonka

2 snítky celerových listů

3listy bazalky

1 snítka rozmarýnu

250 ml bílého suchého vína

750 g brambor

sůl, vegeta, mletý pepř

 

Postup:

Očištěná kolena nasekáme na 3 díly. Olej a sádlo rozpálíme a připravené maso opečeme ze všech stran. Potom zmírníme tepelný zdroj, maso osolíme a opepříme, a poklademe ho na plátky nakrájenou zeleninou, tzn. cibulí, paprikami, feferonkou a oloupanými rajčaty. Přidáme najemno nasekané celerové a bazalkové listy, rozmarýn, bobkový list, posypeme trochou vegety, podlijeme malým množstvím vody a pod poklicí velmi pomalu dusíme 30 minut. Pak přidáme oloupané, na čtvrtiny nebo kostky nakrájené brambory a zalijeme vínem. Nemícháme, brambory zůstanou nahoře. Opět zvolna dusíme. Za ½ hodiny dobře, ale opatrně, promícháme, abychom maso a brambory neporušili. Když je maso měkké, jsou měkké i brambory. Pod poklicí necháme ještě několik minut „dojít.“

Podáváme s bílým chlebem a se zeleninovými saláty.

 

Celková doba přípravy cca 3 hodiny

6 – 8 porcí

 

Tento pokrm se připravuje v kotlíku na ohništi nebo na dřevěném uhlí. Tím, že se pomalu dusí maso se zeleninou, bylinkami a kořením, dostane výbornou chuť a je velice šťavnaté.

Připravuje se také rybí čripnja, které je výhradně z chobotnice. Ta se nejprve povaří ve vodě se zeleninou, pak se stáhne kůže a ostatní postup je už naprosto stejný jako u čripinje masové.