Chutná a zdravá pomazánka z avokáda

30.05.2017 12:00

Suroviny:

1 zralé avokádo

200 g pomazánkového nebo tvarohu

2 – 3 stroužky česneku

1 lžíce olivového oleje

1 citron nebo limetka

mletý pepř

sůl

 

celozrnná bageta nebo žitný chléb

50 g černých oliv

 

Postup:

Omyté avokádo osušíme a podélně rozkrojíme. Vyndáme pecku a lžičkou vydlabeme dužinu. Pokud je avokádo dobře zralé, jde to velmi dobře. Dužinu vidličkou dobře rozmělníme, našleháme a zakapeme citrónovou nebo limetkovou šťávou. Přidáme olivový olej, prolisovaný česnek, tvaroh, sůl a mletý pepř. Dobře promícháme a v chladu necháme alespoň 1 hodinu proležet. Pomazánku mažeme na plátky celozrnné bagety nebo na chléb a zdobíme olivami, nakrájenými na kolečka.

 

Celková doba přípravy cca 15 minut

Pro 4 – 6 osob

 

Avokádo je ovoce, bohaté na minerální látky. Obsahuje především draslík, měď, magnezium, fosfor a vitaminy C, E, K, H, B3 a B5.Na druhé straně však obsahuje jen mizivé množství cukru, zato na ovoce nezvyklé množství tuku. Složení mastných kyselin se podobá olivovému oleji.  Avokádo je ovoce, není však sladké, chutí spíše připomíná ořechy. Tomu odpovídá i vysoká energetická hodnota a množství tuků, které záleží na stupni zralosti, a i přesto se hodí do dietní stravy. Obsažené tuky jsou rostlinného původu, tedy velmi zdravé a velmi dobře zasytí. Avokádo se při dietě hodí obzvláště jako náhražka másla, majonézy či dresinku.  Má příznivé účinky při chorobách kůže a sliznic, posiluje srdce, snižuje krevní tlak a pomáhá také při nemocech jater, ledvin a močových cest.