Bramborová roláda se špenátem

22.11.2012 09:13

 

 

Suroviny:

700 g ve slupce vařených brambor

1 vejce

200 g hrubé mouky

100 g pšeničné krupice

 Sůl

 

Na náplň:

400 g mraženého špenátového protlaku

1 malá cibule

1 lžíce oleje

několik lžic mléka nebo smetany

2 stroužky česneku

mletý pepř

strouhanka

sůl

 

Postup:

Nejprve si připravíme náplň. Na oleji zpěníme cibuli a přidáme „povolený“ špenátový protlak. Na mírném ohni pod pokličkou jej necháme rozmrazit. Zjemníme mlékem nebo smetanou, přebytečnou vodu vydusíme. Na závěr osolíme, opepříme a vmícháme prolisovaný česnek. Je-li náplň příliš řídká, zahustíme ji strouhankou.

Studené vařené brambory oloupeme, prolisujeme, přidáme vejce, mouku, krupici, osolíme a vypracujeme těsto. Rozdělíme jej na 2-3 díly. Z každého vyválíme placku o síle 4 mm, potřeme ji do ¾  náplní, srolujeme a konce dobře uzavřeme. Vaříme v páře nebo ve vodě 20 minut. Hotové rolády vyjmeme a nakrájíme na úhledné plátky. Podáváme jako samostatný pokrm, sypané na másle osmaženou strouhankou, častěji však jako přílohu zejména k pečené drůbeži.

 

Celková doba přípravy cca 1 ½ hodiny

6 – 8 porcí