Bramborová buchta

19.09.2013 12:54

Suroviny:

500 g syrových brambor

500 g hrubé mouky

500 ml mléka

1 vejce

50 g droždí

1 lžička cukru

mletý pepř

1 lžíce majoránky

4 stroužky česneku

120 g rozpuštěného sádla, oleje nebo rostlinného tuku

sůl

sádlo nebo máslo na vymazání pekáče a potření upečené buchty

 

Postup:

Brambory oloupeme, omyjeme a najemno nastrouháme. Přebytečnou vodu z nich slijeme. Do vlažného mléka postupně vmícháme mouku, vejce, nastrouhané brambory, vlahý tuk, utřené droždí s cukrem, prolisovaný česnek, majoránku, pepř a sůl. Dobře promícháme a vlijeme do silně vymaštěného pekáče, ve kterém necháme těsto vykynout. Když zdvojnásobí svůj objem, vložíme pekáč do vyhřáté trouby a pečeme cca 1 hodinu. Během pečení potíráme rozpuštěným sádlem nebo máslem. Povrch bramborové buchty musí mít zlatavou barvu.

Podáváme jako samostatný pokrm se salátem z kysaného zelí. Nejčastěji se však bramborová buchta pekla jako příloha k „bramboračce“ – bramborové polévce a k tmavé houbové omáčce.

Obměna: Do těsta můžeme přidat nakrájené uzené maso, uzeninu nebo slaninu.

 

Celková doba přípravy cca 2 hodiny

6 porcí