Borůvková povidla

04.08.2011 19:57

 

Suroviny:

3 kg borůvek

1 kg cukru krupice

 

 

Postup:

Přebrané borůvky opláchneme a necháme oschnout. Potom je nasypeme do většího kastrolu a za občasného míchání je rozvaříme. Asi za 15 minut přidáme cukr, opět promícháme a vaříme tak dlouho, až povidla zhoustnou. To trvá přibližně 1 – 11/2 hodiny. Během vaření často mícháme, aby se směs nepřipálila. Ještě horká povidla naplníme do vypařených suchých skleniček, zavíčkujeme a na pět minut je obrátíme dnem vzhůru. Pro dlouhodobější skladování můžeme povidla sterilizovat. Sterilace postačí asi 5 minut při 90° C.

Dříve se povidla uchovávala v kameninovém hrnci a jejich povrch se posypal krystalovým cukrem nebo se pokapal rumem.

 

Tato povidla jsou vhodná na lívance, vdolky nebo jako náplň do buchet či knedlíků.