Bezinkový likér podle paní Aleny Sofroňkové - vítězný recept Horušany 2012

08.11.2012 21:20

 

 

Suroviny:

2 kg bobulí bezinek

1 kg cukru krupice

1 vanilkový cukr

2 dl silné instantní kávy

½ l rumu

1 litr vody

 

Postup:

Očištěné, omyté a osušené bobule bezinek nasypeme do větší nádoby. Zalijeme vodou, pod poklicí přivedeme k varu a vaříme cca ½ hodiny. Rozvařenou směs necháme prochladnout a poté ji přecedíme přes plátno. Vykapanou šťávu nalijeme zpět do nádoby, přidáme cukr a vanilkový cukr a za občasného míchání opět přivedeme k varu. Pomalu vaříme ještě 10 minut.  Do horké šťávy přilijeme silnou instantní kávu a dále nevaříme.

Do úplně studené směsi přidáme rum, promícháme a nalijeme do lahví. Uložíme v chladu a temnu.