Aida řezy
Řezy Aida
Suroviny:
300 g másla
6 vajec
250 g moučkového cukru
40 g nastrouhané hořké čokolády
120 g pohankové mouky
1 kypřící prášek do pečiva
3 lžíce rumu
3 kelímky zakysané smetany
250 g marmelády
150 g čokolády na vaření
tuk a mouka na vymazání a vysypání pekáče
Postup:
Změklé máslo šleháme spolu s cukrem a žloutky tak dlouho, až hmota nabude a zesvětlá. Pak přidáme nastrouhanou čokoládu, mouku, promíchanou s práškem do pečiva a nakonec opatrně vmícháme pevný sníh z bílků. Hmotu rovnoměrně rozestřeme na plech s vyšším okrajem, který jsme předtím vymastili a vysypali hrubou moukou. Ve středně vyhřáté troubě pečeme cca 35 – 40 minut při 180°C. Vychladlý korpus zvlhčíme rumem a potřeme marmeládou. Čokoládu na vaření rozpustíme ve vodní lázni, a když vychladne, tak ji cca ¾ vmícháme do smetany. Tímto smetanovým krémem potřeme celou plochu moučníku. Po krátkém odpočinutí, kdy krém alespoň trochu ztuhne, postříkáme povrch zbylou čokoládou. Po ztuhnutí krájíme na řezy a podáváme vychlazené.
Celková doba přípravy cca 2 hodiny
Jestli Vám v tomto receptu chybí zmínka o Verdiho opeře Aida, uvedu název tohoto moučníku na pravou míru. Tyto řezy nemají se známou a krásnou operou nic společného. Recept totiž pochází ze Slovinska, kde je konzumace pohanky velmi hojná a ve všech možných variacích. Jak slaných, tak sladkých. Slovinský název pohanky je ajda, lépe řečeno ajdova kaša. Odtud tedy název těchto řezů. Moučník z pohankové mouky mě velmi chutnal a jeho příprava je celkem jednoduchá, navíc patří pohanka mezi opravdu zdravé potraviny. Proto tento recept uvádím v naší rubrice a všem přeji dobrou chuť.