Archiv článků
Křest nové knihy Chuť a vůně baroka
21.11.2016 23:17
Dnes v podvečer se v budově ČRO Plzeň křtila moje nová kniha s názvem Chuť a vlně baroka Kmtorami této barokní kuchařky byly: Ing Alena \svobodová, PhDr. Irena Bukačová a bývalá hlasatelka ČT, paní Marie Retková. Křtem provázel pan Stanislav Jurík a učinkoval ansámblový sbor při ZUŠ Přeštice pod...
Kýta z divočáka protýkaná česnekem a slaninou
18.11.2016 23:13
Suroviny:
1,5 kg kýty z divočáka
2 lžíce sádla
1 palice česneku
2 cibule
70 g uzené slaniny
1 l masového vývaru
100 ml červeného vína
hrubě mletý černý pepř
sůl
Postup:
Maso důkladně odblaníme, omyjeme, osušíme a hustě protkneme na klínky nakrájenou slaninou a oloupanými stroužky...
Mastné vdolky
11.11.2016 21:12
Suroviny:
500 g hladké mouky
1 vejce
300–350 ml mléka
1 lžička cukru
3 lžíce oleje
25 g droždí
sůl
70 g másla na potření
3 oloupaná a nastrouhaná jablka na náplň
moučkový cukr na posypání
Postup:
Do mísy prosejeme mouku a přidáme vykynutý kvásek, který jsme připravili z několika lžic...
Kapoun s citrónovou omáčkou
04.11.2016 19:54
Suroviny:
cca 1,50 kg králičího, kohoutího nebo kuřecího masa
1 vrchovatou lžíci másla
sůl
Na omáčku:
60 g másla
60 g hladké mouky
cca ¾ l králičího nebo drůbežího vývaru
1 citrón
½ lžičky šafránu
sůl
Postup:
Nejprve nakrájíme maso na porce, částečně vykostíme a odkrojíme všechny drobné...
Klárčiny utopenci z Bohů
28.10.2016 19:51
Suroviny:
½ - 1 kg cibule
2 kg kloboučků menších pevných hřibovitých hub
Na nálev:
1 l vody
½ l octa
150 g cukru
15 kuliček pepře
15 kuliček nového koření
2 bobkové listy
1 hřebíček
1 polévkovou lžíci soli
3 lžíce oleje
Postup:
Z uvedených surovin uvaříme nálev, do vařícího...
Likér ze šípků
21.10.2016 19:50
Suroviny:
500 g šípků
1 ½ l vodky nebo třešňovice
250 g cukru
200 ml vody
kůra z půlky pomeranče
kousek celé skořice
1–2 tobolky kardamomu
Postup:
Očištěné a okvětí zbavené šípky spolu s pomerančovou kůrou, skořicí a kardamomem necháme 10 dní vylouhovat v alkoholu. Potom tekutinu slijeme...
Hrušková povidla
14.10.2016 23:06
Suroviny:
5 kg vyzrálých hrušek
150 ml 8% octa
cca 500 g krystalového cukru
Postup:
Dobře vyzrálé hrušky opereme a neosušené naskládáme na plech. V troubě je při 150°C pečeme zhruba 20 minut. Upečené hrušky necháme vychladnout a potom je rozkrojíme, odstraníme jádřince a...
Vaření v Kršku
11.10.2016 17:41
Po mé návštěvě ve slovinském Kršku vyšel hezký článek na místním webu i s fotografiemi. Podívejte se TADY
Vepřové řízky s jablky a květákovým pyré
07.10.2016 23:07
Vepřové řízky s jablky a květákovým pyré
Suroviny:
4 vepřové řízky po cca 150 g
2 lžíce oleje
1 cibule
1 lžička sladké mleté papriky
1 lžíce hořčice
½ lžičky kmínu, mletý pepř
1 větší květák
200 ml mléka
30 g másla
petrželka, jablka, sůl
Postup:
Řízky lehce naklepeme, osolíme,...
Aida řezy
30.09.2016 20:18
Řezy Aida
Suroviny:
300 g másla
6 vajec
250 g moučkového cukru
40 g nastrouhané hořké čokolády
120 g pohankové mouky
1 kypřící prášek do pečiva
3 lžíce rumu
3 kelímky zakysané smetany
250 g marmelády
150 g čokolády na vaření
tuk a mouka na vymazání a vysypání pekáče
Postup:
Změklé máslo...
Záznamy: 381 - 390 ze 723